[ Pobierz całość w formacie PDF ]

porcji dziennie. Podane
składniki mogą być użyte razem
lub rozdzielnie, można
zastosować również inne warzywa.
Chcę zwrócić uwagę na mało u
nas znane warzywo - avocado.
Jest bardzo zdrowe i pożywne.
Można je łączyć ze skrobią -
chlebem, frytkami, ziemniakami,
ze wszystkimi warzywami i
owocami. Nie należy go natomiast
łączyć z białkiem, ponieważ
zawierając sporo tłuszczu
roślinnego utrudnia trawienie
białka zwierzęcego.
Zwieży coctail warzywny -
czas przygotowania 10 min.
Osiem dużych marchwi, 1 seler,
1 mały buraczek, 1 średni
pomidor, 1 mała papryka czerwona
lub zielona, 1 mały pęczek
pietruszki lub koperku.
Składniki zwirować w
sokowirówce. Marchew i seler są
podstawą. Pozostałe warzywa są
dowolne i można zmieniać i
uzupełniać skład soku. Sok ten
można przyrządzać codziennie i
pić przed obiadem lub kolacją.
PIj powoli i odczekaj 10 min.
zanim zaczniesz jeść pozostałe
dania.
Zupa_krem z kalafiora -
czas przygotowania 35 min.
2 łyżki masła, 1 łyżka
oliwy, 1 średnia cebula drobno
pokrojona, 1 ząbek czosnku
zmiażdżony, 2 selery pokrojone,
2 śRednie lub 1 duży kalafior
pokrojony, 1/2 łyżeczki soli,
1/2 łyżeczki curry, (lub innej
aromatycznej przyprawy), 1/8
łyżeczki pieprzu, gałki
muszkatołowej, 1/2 łyżeczki
tymianku, bazylii, majeranku,
szałwi (do smaku), 6 szklanek
wody.
W dużym garnku rozpuść masło,
dodaj oliwę i warzywa oraz
przyprawy. Dobrze zamieszaj i
podduszaj bez przykrycia często
mieszając przez 5_#10 min. Dodaj
wodę, zagotuj. Trzymaj na małym
ogniu pod przykryciem ok. 15
min., dopóki kalafior nie będzie
miękki. Po ostygnięciu zmiksuj
lub przetrzyj przez sitko.
Ogrzej i dopraw do smaku.
Porcja na 4 osoby.
Aódeczki z ziemniaków -
czas przygotowania 1 godz. 20 min.
4 duże ziemniaki, 1 cukinia,
1/4 filiżanki stopionego masła,
1/4 łyżeczki mielonego kminku
(lub innej przyprawy), 1
łyżeczka soli lub przyprawy
ziołowej z solą, 2 łyżeczki
masła.
Upiecz ziemniaki w piekarniku
- ok. 60 min. W tym czasie
obierz cukinię pokrojoną, uduś
do miękkości. Po ostudzeniu
ziemniaków i przekrojeniu na pół
wyjmij delikatnie część miąższu,
pozostawiając wyżłobienie
połówki. Wymieszaj uduszoną
cukinię i miąższ ziemniaczany z
rozpuszczonym masłem, solą i
przyprawami, wyrabiając widelcem
na jednolitą masę. Wypełnij masą
połówki ziemniaków. Posyp
wiórkami masła, wstaw do
piekarnika na ok. 10 min. do
lekkiego zrumienienia.
Porcja na 2 osoby.
Pieczony kurczak -
czas przygotowania 35 min.
1 kurczak, pieprz lub
papryka, przyprawy ziołowe, sól.
Kurczaka przyprawić i upiec na
rożnie lub w piekarniku.
Fasolka szparagowa z czosnkiem
- czas przygotowania 40 min.
2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka
zmiażdżonego czosnku, 4
filiżanki świeżej lub mrożonej
fasoli szparagowej, 1/2 łyżeczki
tymianku, 1/2 łyżeczki soli,
pieprz do smaku, 2 filiżanki
wody, 2 łyżeczki bulionu
(przyprawy do zup), sok z
cytryny.
W dużym garnku podgrzej olej.
Wrzuć czosnek i fasolkę, duś,
często mieszając, aby się nie
przypaliła. Dodaj tymianek, sól,
pieprz. Wlej wodę i bulion.
Zagotuj, przykryj pokrywką i duś
na małym ogniu, 20_#30 min. do
miękkości. Fasolka mrożona
wymaga o połowę mniej czasu.
Dodaj sok z cytryny po
zagotowaniu.
Porcja na 2 osoby.
Francuska zielona sałata -
czas przygotowania 15 min.
1 główka sałaty.
Sos francuski
3 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z
cytryny, 1/4_#1/2 łyżeczki soli,
pieprz do smaku lub inne
przyprawy.
Umytą i pokrojoną sałatę polej
przygotowanym sosem. Porcja na 2
osoby.
Drugi dzień - wtorek
Dzień sałatkowy
To twój pierwszy dzień, w
którym sałatka stanowi główne
danie.
Zniadanie
Jak pierwszego dnia.
Obiad
Owoce lub talerz
warzywno_owocowy.
Kolacja
Koktail ze świeżych warzyw
Zródziemnomorska sałatka
ryżowa.
Talerz warzywno_owocowy -
czas przygotowania 5 min.
1_#2 pomidory w plasterkach, 1
ogórek świeży lub kwaszony, 1/2
avocado w plasterkach lub 1_#2
jabłka w plasterkach, przyprawa
ziołowa do smaku.
Zródziemnomorska sałatka
ryżowa -
czas przygotowania - 30_#60 min.
(w zależności od gatunku ryżu)
1 filiżanka ryżu, 1 łyżka
oliwy, 4 średnie cukinie
pokrojone w kostkę, 1_#4 łyżki
wody; 1 łyżeczka ziela bazylii,
1 łyżeczka ziela oregano (ziele
lebiodki), 4 filiżanki
pokrajanej zielonej sałaty, 2
filiżanki liści szpinaku, 1
filiżanka kiełków (pszenicy,
lucerny itp.), 1/2 filiżanki
pokrojonych oliwek.
Ugotuj ryż na sypko. Podgrzej
oliwę, wrzuć cukinię i podduś
mieszając. Dodaj wodę,
podgrzewaj na małym ogniu do
miękkości.
Sos czosnkowo_ziołowy
1 zmiażdżony ząbek
czosnku, 5 łyżek oliwy, 2 łyżki
soku z cytryny, 1/2 łyżeczki
majeranku, 1/4 łyżeczki mięty,
1/2 łyżeczki tymianku, 1/2
łyżeczki soli, pieprz do smaku.
Zmieszaj składniki i odstaw na
15 min. W dużej salaterce umieść
ryż i pozostałe składniki, polej
sosem i dobrze wymieszaj.
Porcja na 2 osoby.
Jeśli jesteś głodny - 3
godziny po kolacji możesz zjeść
owoce.
Trzeci dzień - środa
Zniadanie
Jak pierwszego dnia.
Obiad
Owoce lub sok z marchwi,
warzywa z sosem z masła
orzechowego lub sałatka
energetyczna z sosem podstawowym
albo innym.
Kolacja
Gulasz kukurydziany
Pasztecik nowojorski
Sałatka szpinakowa
Sos z masła orzechowego z
warzywami -
czas przygotowania 1 min.
1/4 filiżanki masła z orzechów
ziemnych, 1/4 filiżanki wody.
Pojawiło się już w handlu
masło z orzeszków ziemnych w
słoikach. Zamiast tego masła,
wymieszanego z wodą na sos, o
konsystencji gęstej śmietany,
możemy użyć majonezu.
Dowolne warzywa: seler,
marchew, cukinię, paprykę,
kalafior, brokuły i inne kroimy
w kawałki i jemy maczając w
sosie lub polewając nim warzywa
w salaterce.
Gulasz kukurydziany -
czas przygotowania 35 min.
6 filiżanek wody, 6 średnich
ziemniaków, obranych i
pokrojonych w kostkę, 1 średnia
cebula pokrojona, 2 ząbki
czosnku zmiażdżone, 1 seler
pokrojony w kostkę, 1 łyżka
przyprawy do zup, 1/8 łyżeczki
ziela szałwi, 1/2 łyżeczki
tymianku, 1/2 łyżeczki oregano
(ziele lebiodki), 1/2 łyżeczki
soli, pieprz do smaku, 3_#4
filiżanki kukurydzy, 1 łyżka
masła, 1/4 filiżanki świeżej
papryki pokrojonej w kostkę, 1/4
filiżanki śmietany, 1 łyżka
pokrojonego koperku.
Zagotuj wodę, wrzuć ziemniaki,
cebulę, czosnek i seler.
Zagotuj. Dodaj przyprawę i
zioła. Gotuj na małym ogniu
15_#20 min., do czasu, gdy
ziemniaki będą miękkie. Dodaj
kukurydzę uprzednio ugotowaną
lub z puszki, masło, śmietanę i
koperek. Dopraw do smaku. Porcja
na 3_#4 osoby.
Pasztecik nowojorski -
czas przygotowania 25 min.
1/2 filiżanki pokrojonego
kalafiora lub brokułów, 2 łyżki
utartej marchewki, 2 łyżki
czerwonej kapusty drobno
pokrojonej, 2 łyżki utartego
kabaczka lub dyni, 1/4 filiżanki
cebuli podsmażonej na oleju,
kilka naleśników najlepiej z
razowej mąki, 1 łyżka majonezu,
1/2 filiżanki rozdrobnionej
zielonej sałaty, 1/2 filiżanki
kiełków, 2 plasterki avocaco
(niekoniecznie), sól i
przyprawy.
Ugotuj, najlepiej na parze,
brokuły i kalafior. Dodaj
pozostałe warzywa i przyprawy,
dobrze wymieszaj. Posmaruj
naleśniki majonezem, na to nałóż
nadzienie.
Zawiń ciasto. Jeśli nie są
przeznaczone bezpośrednio do
jedzenia, zawiń w folię aluminiową
lub plastikową. Można przechowywać
2 dni w lodówce.
Porcja na 1_#2 osoby.
Sałatka szpinakowa -
czas przygotowania 15 min.
2 filiżanki pokrojonej
zielonej sałaty, 2 filiżanki
pokrojonego szpinaku, 2
filiżanki kiełków (pszenicy,
lucerny), 1 filiżanka drobno
pokrojonego ogórka, 1 średni
pomidor pokrojony w cząstki, 2
łyżki oliwy, 2 łyżeczki soku z
cytryny, 2 łyżeczki sosu
sojowego lub musztardy.
Wymieszaj wszystkie składniki
w salaterce.
Porcja na 2 osoby.
Czwarty dzień - czwartek
Obiad
Zwieże owoce lub sok z marchwi
Orzechy z ogórkiem lub sałatka
energetyczna z białym serem.
Kolacja
Koktail ze świeżych warzyw
Gulasz dla dwojga
Sałatka cesarska
Kapusta z curry.
Orzechy z ogórkiem -
czas przygotowania 2 min. [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • oralb.xlx.pl